Učestala pitanja

1. Što homeopatija može liječiti?

Homeopat koji se bavi isključivo klasičnom homeopatijom trebao bi biti u mogućnosti uspješno liječiti sve akutne i kronične bolesti koje se nalaze u početku njihovog razvoja. Dakle, malo toga klasični homeopat može napraviti kada kronična bolest traje dugo godina i kada je već došlo do strukturnih promjena u tkivima i organima pacijenta.

2. Po čemu se razlikuje klasična homeopatija od tzv polifarmako ,tj moderne homeopatije?

Klasična homeopatija je terapeutski proces koji je izvorno pronađen od njemačkog liječnika dr. Hahnemanna i zahtjeva od liječnika davanje samo jednog lijeka pacijentu, onoga koji ima najviše sličnosti sa simptomima bolesti pacijenta.Takav rad zahtjeva jako stručan i predan rad homeopata, a rezultati kada se pronađe takav lijek su fantastični i regenerirajući za pacijenta. Za razliku od moderne homeopatije u kojoj se daje istodobno više remedija pa čak i do dvadeset u jednoj mixturi , a koja nemože dati nikakve trajne rezultate koji se mogu postići klasičnom homeopatijom.

3. Što je to homeopatski lijek?

To je razrijeđena tvar životinskog, biljnog i mineralnog porijekla , koja se po strogim uvjetima i proceduri proizvodi u farmaceutskoj industriji. Osim razrijeđivanja, da bi se dobio homeopatski lijek potrebno je snažno protresanje koje se zove potenciranje lijeka.

4. Ima li homeopatski lijek nuspojava?

Nema, ali homeopatski lijek ako nije similmum, tj. upravo onaj koji odgovara simptomima čovjeka, može modificirati simptome. npr. može vam nestati glavobolja zbog koje ste došli, a umjesto glavobolje pojaviti se vrtoglavica.Medjutim, ukoliko pustite organizam , nakon kratkog vremenskog perioda doći će ponovno do pojave glavobolje i stanje organizma se ponovno vraća u ono originalno kada ste prvi put došli kod homeopata.

5. Što je to dokazivanje lijeka?

Dokazivanje lijeka je davanje različitih supstanci tvari mineralnog, životinjskog i biljnog porijekla koji je pripremljen razrijeđen i protresan, tako da u njemu nema atoma materije( izvan Avogadrovog broja) a koji je Hahnemann započeo na sebi , te na drugim zdravim ljudima oba spola. Simptomi koji su se razvijali su se detaljno i pedantno pratili i zapisivali u današnje farmakopeje zvane u homeopatiji MATERIA MEDICA i koje vrijede i ne mijenjaju se.

6. Dali se mogu istovremeno uzimati homeopatski lijekovi i lijekovi koje propisuje konvencionalna medicina?

Mogu, ali u tom slučaju homeopatski lijek se mora ponavljati.

7. Koliko vremenski traje liječenje homeopatskom medicinom?

Teško je odgovoriti na ovakvo pitanje. Ali kao orijentaciono pravilo, u klasičnoj homeopatiji uzima se : za svaku godinu čovjekove patnje, jedan mjesec izliječenja.

8. Kako djeluje homeopatski lijek?

Homeopatski lijek je energetski lijek i djeluje tako da podiže obrambene snage našeg vlastitog imuniteta u borbi protiv bolesti.

9. Koji su primjeri bolesti koje homeopatija može uspješno liječiti?

Ekcemi, neurodermatitisi, atopični dermatitisi, trigeminalne neuralgije, facijalne pareze, interkostalne neuralgije, herpes zoster, osteoartritisi, akutna i kronična lumbaga i lumboischialgije, glavobolje, mijalgije, cervikalne i brahijalne sindrome, uganuća i iščašenja zglobova, migrene, vrtoglavice, alergijski konjuktivitisi i rinitisi, astma, gastritisi, duodenalni ulkusi, gastroenteritisi, dijabetes melitus tip 2,iritabilni kolon, masna promjena jetre, oštećenje jetre, spastični i ulcerativni kolitisi, kronični proljeve, ginekološke probleme poput dismenoreje, premenstrualnih sindroma, policistične jajnike, endometriozu, sterilitete, kronične urinarne infekcije, akutne i kronične upale prostate,kao i čitav niz psihijatrijskih problema kao što su panični napadi, neuroze , anksioznosti i depresije, poremećaji koncentracije i memorije kod djece, poremećaji pažnje (ADD), poremećaji spavanja ….

U svim ovim slučajevima, koji su funkcionalne prirode i gdje još nije došlo do strukturnog oštećenja tkiva mogućnost zaustavljanja kroničnog tijeka tegoba se penje i na 90% .


Dakako, ako se radi o bolestima poput multiple skleroze, sistemskih kolagenskih bolesti, reumatoidnog artritisa, ADHD,AIDS, autizma, Parkinsonove bolesti, Alzheimerovoj bolest, neurosmuskularnim bolestima, kardioloških bolesti u kojim je došlo do strukturne promjene a koje su već dugogodina na konvencionalnoj terapiji uspješnost i dalje postoji, ali je jako mala. Kao i kod karcinoma koji je takodjer kronična bolest.

10. Mnogi zagovornici protiv homeopatije govore da se radi o placebo efektu i sugestiji?

Kako onda objasniti veliku uspješnost liječenja kod male djece i životinja koji ni ne znaju što je to sugestija.