O HOMEOPATIJI

Homeopatija je sistematski terapeutski način liječenja pacijenta

Utemeljitelj homeopatije je njemački liječnik Samuel Christian F. Hahnemann(1755-1843)
Sama riječ je izvedena od dvije grčke riječi „omoios“ što znači slično i „pathos“ što znači patnja ,bolest.
Image

Što je homeopatija?

Homeopatija je cjelovit sustav medicine koji tretira osobu u cjelini. Homeopatski liječnik prikupit će sve simptome pacijenta sa svih razina zdravlja. To uključuje ne samo fizičke tegobe, već i mentalne i emocionalne simptome. Iskusni klasični homeopat tada će odabrati najvažnije i karakteristične simptome i uskladiti ih s homeopatskim lijekom. Energija uhvaćena u primijenjenom lijeku takva je da rezonira s disbalansom pacijenta i potiče vlastitu iscjeliteljsku snagu organizma kako bi došlo do iscijeljenja.

Koliko je stara homeopatija i kako je otkrivena?

Homeopatiju je 1790. godine otkrio njemački liječnik Samuel Hahnemann. U to vrijeme medicinska praksa se svodila na korištenje krvarenja, pijavica i otrovnih masti napravljenih od otrovnih tvari poput žive. Doktor Hahnemann je bio razočaran tadašnjom barbarskom medicinskom praksom, te je napustio svoj liječnički rad i zarađivao za život prevodeći medicinski tekst. Tijekom jednog takvog prijevoda otkrio je nešto zanimljivo. Otkrio je da je dokumentirano da je ekstrakt kore kininovca iz Južne Amerike učinkovit u liječenju malarije. Objašnjenje za njegovo ljekovito djelovanje je da je ''gorko''. Dr. Hahnemann je po prirodi bio znanstvenik, nije bio zadovoljan s objašnjenjem i odlučio je eksperimentirati na sebi. To su bili prvi zabilježeni znanstveni medicinski pokusi. Pripremio je malo ove peruanske kore i počeo uzimati ekstrakt. Vrlo brzo je prethodno zdrav, razvio simptome slične malariji. Čim je prestao uzimati ekstrakt, zdravlje mu se povratilo. Ono što je otkrio bilo je stvaranje povijesti. Ono što bi bolesnu osobu moglo izliječiti od malarije moglo bi izazvati slične simptome kod zdrave osobe. Otuda i pojam homeopatija (slično liječi slično). Tijekom sljedećih nekoliko godina, dr. Hahnemann je otkrio da bi, ako razrijedi ekstrakte snažnim mućkanjem, mogao ukloniti bilo koji fizički toksični učinak lijeka, povećavajući pritom snagu ljekovitog djelovanja. Prvo izdanje svog poznatog “Organona medicine” objavio je 1810. Šesto izdanje standardni je udžbenik homeopatije za sve klasične homeopatske škole.

Od čega se prave lijekovi?

Lijekovi mogu i jesu napravljeni od sva tri prirodna kraljevstva, životinjskog, biljnog i mineralnog carstva. Koristi se iznimno mala količina ''sirove'' tvari koja se razrjeđuje kako bi se uklonili svi mogući otrovni učinci. Nakon svakog razrjeđenja slijedi snažna vrsta protresanja ili udaraca poznata kao potenciranje. Postupak razrjeđivanja i potenciranja u konačnici dovodi do toga da više nema izvorne fizičke tvari, dok se u unutarnjim molekularnim prostorima vode hvata jedinstveni energetski ''potpis'' izvorne tvari. Sjećanje vode trenutno je nedokazano.

Kako znate ljekovita svojstva svakog lijeka?

Kao što je objašnjeno u prethodnom odgovoru, dr. Hahnemann je otkrio da peruanska kora može izliječiti malariju u bolesne osobe i izazvati vrlo slične simptome slične malariji u zdrave osobe. Nakon toga dr. Hahnemann je nastavio eksperimentirati na sebi. Budući da je bio zdrav i neprestano uzimao brojne prirodne tvari, počeo je bilježiti simptome koje je razvio. Svaki put kad je prestao uzimati tvari, simptomi su nestajali ne ostavljajući trajne štetne učinke. S vremenom je ''dokazao'' mnoge lijekove i detaljno ih zabilježio. Također je zabilježio svoje kliničke rezultate, dodatno proučavajući karakteristične simptome svakog lijeka i nestanak simptoma kod bolesnog čovjeka primjenjujući lijek. Postoje moderni „dokazi“ novih lijekova. Postoje vrlo stroge smjernice koje propisuju homeopatska upravna tijela. Na primjer, ''dokazivači'' moraju biti zdravi, spolova, rasa i dobi različitih i nemaju saznanja o lijeku kojeg uzimaju. Nažalost, neki moderni homeopati ne slijede ta razumna i znanstvena pravila i umjesto toga stavljaju novi lijek ispod jastuka i ''sanjaju'' simptome. Ovo je samo jedan primjer koji klasične homeopate odvaja od neklasičnih.

Po čemu se homeopatija razlikuje od normalne medicine?

U normalnoj medicini (ponekad se naziva alopatija ili konvencionalna medicina), svaki pojedinačni simptom ili pritužba analiziraju se izolirano. Daju se lijekovi kako bi se izravno usredotočili i borili protiv ovih simptoma jedan po jedan, često s nuspojavama. Ovaj tretman se odvija na fizičkoj razini. Daju se sve snažniji lijekovi kako bi se ''umanjili simptomi'', oni suzbijaju simptome, skrivajući ih radije, nego liječeći pravi uzrok. U homeopatiji se simptomi ne vide kao bolest, već kao znakovi koje treba protumačiti govoreći nam da postoji dublja neravnoteža koja se mora riješiti. Nakon što se uspostavi ravnoteža, simptomi nestaju.

Primjer konvencionalnog liječenja: Pacijent dolazi liječniku sa sljedećim simptomima: glavobolja, lumbago, začepljen nos, žgaravica, povremeno ubrzano lupanje srca (palpitacija), urin slatkastog mirisa, zatvor.

Normalni/alopatski liječnik dao bi lijekove protiv bolova za glavobolju i bolove u leđima, neki dekongestant za nos, antacid za žgaravicu, inhibitor neurotransmitera za tjeskobu, tablete inhibitora glukoze za povišeni šećer u krvi i laksativ za zatvor.

S druge strane, homeopatski liječnik postavio bi više pitanja o svakom od simptoma kako bi utvrdio pojedinosti o svakom od njih i zajedno s nizom drugih pitanja odabrao JEDAN lijek. Ako je ovaj lijek odabran ispravno i na odgovarajućoj snazi, dovest će do potpunog izliječenja svih simptoma. Naravno da pacijent može imati mnogo složenih slojeva i može biti potrebno daljnje liječenje dodatnim lijekovima kada prethodno potisnuti simptomi izađu na površinu.

Koja je razlika između klasične homeopatije i drugih vrsta homeopatije?

Klasični homeopati slijede učenja i kliničko iskustvo velikih majstora poput Hahnemanna i Kenta zajedno sa suvremenim majstorom Vithoulkasom. Kao i svaka druga znanost, homeopatija se temelji na prirodnim zakonima. Ti se zakoni ne mijenjaju i ne podliježu današnjoj modi ili teorijama kao što je to slučaj kod konvencionalne medicine. Homeopatija kao predmet je velika i potrebne su godine napornog predanog proučavanja i kliničkog iskustva. Zbog poteškoća u pravilnom učenju ''znanstvene umjetnosti'', pojavljuju se mnogi novi suvremeni izdanci homeopatije koji su nedavno izašli na vidjelo, mnogi koji pokušavaju skratiti teški proces učenja. Nažalost, te se iskrivljenosti također nazivaju homeopatija. To je dovelo do zabune u javnosti i tisku. Primjeri takvih neznanstvenih postupaka su:

  • Davanje nedokazanih lijekova
  • Lijekovi korišteni nakon dokazivanja snova
  • Lijekovi korišteni nakon meditativnog dokazivanja
  • Supresivno i palijativno liječenje pomoću homeopatskih lijekova.
  • Doktrina potpisa: Ako pacijent nosi džemper s prugama, treba mu dati potenciranog tigra ili zebru
  • Polifarmacija: Prepisivanje više od jednog homeopatskog lijeka u jednom pripravku ili soluciji.
  • Brza izmjena lijekova
  • Nepotrebno ponavljanje lijekova (opasnost od dokazivanja)

Ne možemo reći da bi ove tehnike mogle biti učinkovite pod pravim okolnostima. Međutim, bez zakona i načela kojih se trebaju pridržavati, oni svakako ne bi trebali biti pod zastavom homeopatije. Izraz klasična homeopatija došao je do toga da se znanstvena izvorna verzija razlikuje od potencijalnog nadriliječništva nekih suvremenih ideja.

Je li homeopatija sigurna?

Homeopatija je prirodni način liječenja; to je najnježniji i najčišći oblik lijeka bez nuspojava koje nose sa sobom kemijski alopatski lijekovi. Ako je odabran netočan lijek, nema štetnih učinaka jer se energija bolesti i energija lijeka ne podudaraju u svojoj rezonanciji. Ako se odabere ispravan lijek, ponekad može doći do povratka starih ili prethodno potisnutih simptoma. Ovo je poznato kao ''Heringov zakon“ i smatra se vrlo dobrim znakom. Oni kratko traju i vraćaju organizam na višu razinu zdravlja. Neki suvremeni homeopati brzo ponavljaju lijekove. Ovdje treba savjetovati oprez. Nije često potrebno ponavljanje lijeka. Doista, ponavljanje lijeka mnogo puta može utisnuti u vlastiti sustav tijela glavne simptome lijeka, drugim riječima, pacijent može početi ''dokazivati'' lijek.

Zašto je homeopatija toliko kontroverzna?

Razlog broj jedan za kontroverzu homeopatije, posebno među znanstvenom zajednicom, jest to što lijekovi ne sadrže materijal ''ništa''. Nakon slijeda uzastopnog razrjeđivanja i potenciranja ne ostaje ništa od izvorne tvari ( Avagadrov broj). Homeopati tvrde da je jedinstveni energetski potpis ostavljen u vodi, dok je fizička tvar uklonjena. To mnogim znanstvenicima nije jasno. Treba napomenuti da samo zato što trenutno nemamo tehnologiju za očitavanje i mjerenje ove energije, ne znači da ne postoji. Nedavni pokusi kvantne mehanike (atomi i energija) navode i dokazuju da materija zapravo ne postoji, već postoji samo energija. Znali smo za bakterije prije nego što smo ih mogli vidjeti pod mikroskopom. Znali smo za jednostavne nasljedne osobine prije nego što je otkrivena DNK.

Zašto ne možemo dokazati da homeopatija djeluje putem normalnih dvostruko slijepih kliničkih ispitivanja, poput velikih farmaceutskih kompanija sa svojim lijekovima?

Istina je da klinička ispitivanja s homeopatijom pokazuju razočaravajuće rezultate. Glavni razlog tome je što način liječenja i lijekovi koji se koriste u homeopatiji ne ''odgovaraju'' metodama koje koriste farmaceutske tvrtke. Dvostruko slijepa klinička ispitivanja krojena su i osmišljena tijekom mnogo godina kako bi bila vrlo učinkovita u pokazivanju ublaženih ili razvijenih simptoma tijekom testiranja JEDNOG lijeka na 1000 osoba sa ISTOM bolešću. U homeopatiji zaista nema imenovanih bolesti kao takvih. Ako imamo 10 pacijenata sa simptomima nalik ekcemu, mogli bi vrlo često i najvjerojatnije dobiti 10 različitih homeopatskih lijekova. Dvostruko slijepa klinička ispitivanja nalagala bi da se svim pacijentima daje samo jedan lijek (isti lijek). Ako svakom od 10 pacijenata damo jedan te isti homeopatski lijek, mogli bismo očekivati ​​rezultat samo kod jednog pacijenta. Potrebno je više istraživanja kako uskladiti homeopatsko liječenje s normalnim ispitivanjima lijekova ili u razvoju metoda za dokazivanje učinkovitosti različitim, ali prihvatljivim metodama.

Nije li homeopatija samo placebo učinak?

Dvostruko slijepa klinička ispitivanja učinkovito su dokazala da je placebo učinak vrlo snažan. Razlika između homeopatije i placeba je u tome što je placebo kratkotrajan porast općeg blagostanja, dok je homeopatija istinsko dugoročno poboljšanje zdravlja. Ljudski um je toliko moćan da samo povjerenje u liječnika i želja da budu zdravi zajedno s ''pilulom'' mogu privremeno potaknuti pacijentov vlastiti mehanizam ozdravljenja. I homeopatija i placebo utječu na iste mehanizme iscjeljivanja, samo što je homeopatija duboka i dugoročna, potičući prirodnu iscjeliteljsku silu. Nadalje, istina je da mnogi homeopati imaju najuspješnije rezultate u liječenju novorođenčadi i djece. Bebe ne poznaju liječnike, tablete i placebo. Isto se može reći i za liječenje životinja.

Čuo sam za potiskivanje, što je to?

Kada je organizam neuravnotežen, tada dolazi do produkcije simptoma. Budući da organizam raspolaže s energijom koja ima određenu razinu osnovne inteligencije, simptomi se najprije izražavaju unutar najmanje važnih sustava. Najmanje važan organski sustav je vanjski sloj kože. Zamislite da vam je rečeno da morate žrtvovati jedan dio tijela. Što biste učinili, odlučili se za lošu bolest kože ili bubrega ili tumor na mozgu? Naravno da svi idemo na lošu kožu. Ova hijerarhija prolazi ne samo na fizičkom planu, već i na mentalnom i emocionalnom. Bolje je da boli glava, nego biti klinički depresivan. Zamislite da smo kao dijete relativno zdravi, ali da razvijemo ekcem. To se liječi kortizonskim steroidima i simptomi nestaju. Međutim, budući da simptomi nisu uzrok bolesti, već samo vanjski izraz bolesti, stvarna neravnoteža nije riješena. Ovo je potiskivanje. Kasnije će se ekcem vratiti istim intenzitetom i mjestom ili često gorim. Ako postoji obiteljska predispozicija, bolest će prijeći na sljedeći najmanje važan organ/razinu i dijete će razviti astmu (prelazak s epidermisa na sluznicu). Taj bi se proces normalno nastavio tijekom djetinjstva, na primjer, s upalom krajnika, glavoboljom, sve dok u odrasloj dobi i s odgovarajućom predispozicijom ili nasljednom slabošću pojedinac ne razvije dijabetes ili se bolest ne prebaci u mentalnu sferu, a pacijent počinje patiti od depresije. Kontinuirana uporaba moćnih lijekova tijekom generacija dovela nas je do sve složenijih i neizlječivih bolesti, do onih najgorih, mentalnih bolesti. Sve kroz potiskivanje.

Zašto je homeopatija u prošlosti imala loš ugled?

Glavni razlog zašto je homeopatija kontroverzna; to je zato što se ''energija'' pojedinca ili lijeka još ne može kvantificirati, niti izmjeriti. Zbog toga znanstvena zajednica općenito odbija pogledati učinkovitost i postignute rezultate. Nadalje, zbog sve veće razine razočaranja moćnim lijekovima normalne medicine, došlo je i do povećanja popularnosti homeopatije. Ovo na prvi pogled zvuči kao dobra situacija za homeopatiju, zapravo je u posljednjih nekoliko desetljeća došlo do nedavnog oživljavanja. Međutim, kao i u bilo kojoj trgovini, također je došlo do eksplozije ''loših'' homeopata s idejama koje su još kontroverznije i nevjerojatnije od klasične homeopatije. To je iz razumljivih razloga dalo novinarima i javnosti pravo streljivo za napad na homeopatiju općenito. Treći razlog za nepopularni ugled homeopatije je nedostatak podrške, a ponekad i agresivan tretman velikih farmaceutskih kompanija. Milijarde dolara uloženo je u razvoj novih i moćnih lijekova. Homeopatski lijekovi vrlo su jeftini u odnosu na efikasnost.

Koje se bolesti mogu liječiti?

Bilo koja vrsta bolesti može se učinkovito liječiti. Kada iskusni homeopat gleda pacijenta, on/ona gleda na razinu zdravlja iza pacijenta, a ne na navedenu bolest. Pacijent je ili izlječiv ili neizlječiv bez obzira na to koja mu je bolest dijagnosticirana. Bilo bi glupo reći da se svi ekcemi ili psorijaze mogu izliječiti. Ako vam to kaže bilo koji homeopat, bilo bi poželjno pronaći novog homeopata. Ako je vaša razina zdravlja takva da liječenje može biti učinkovito, nije važno imate li prehladu, dijabetes ili rak. Naravno, nakon što su nastale određene fizičke patološke promjene tkiva u organizmu, moguće je samo palijativno liječenje. Na primjer, ako su svi Langerhansovi otočići u gušterači potpuno uništeni tjelesnim antitijelima, tada je teško preokrenuti proces i pokrenuti izliječenje.

Kako mogu pronaći „dobrog“ homeopata u svojoj zemlji?

Nisu svi homeopati ''klasični'' homeopati, pa čak ni oni koji to tvrde, možda uistinu ne razumiju učenja i metodologije. Nažalost, najbolji način za postizanje pouzdanog liječenja je putem preporuke, baš kao što biste to učinili sa bilo kojom vrstom posla. Bilo koji homeopat koji slijedi učenje modernog majstora Georgea Vithoulkasa vjerojatnije će biti klasičan.

Na stranici Inernacionalne akademije za klasičnu homeopatiju Alonissos se nalaze popisi homeopata koji su diplomanti Akademije. https://www.vithoulkas.com/academy/diploma-holders-worldwide