Aktualno

ČOVJEK, BOLEST, ZDRAVLJE

ČOVJEK, BOLEST, ZDRAVLJE

Kako bi se osoba mogla profesionalno baviti liječenjem čovjeka, te uspostaviti zdravlje u bolesnom organizmu, potrebni su odgovori na neka fundamentalna pitanja kao što su:

Što je to ljudsko biće u punom značenju?

Kako je ljudsko  biće konstruirano?

Što istinski znači biti zdrav?

Kako ljudsko biće funkcionira u kontekstu Univerzuma?

Jedino kroz razumijevanje ovih pitanja osoba koja se bavi bilo kojim terapeutskim oblikom liječenja može dovesti čovjeka u balans sa samim sobom i okolinom koja ga okružuje.

Prije nego što bi započela pisati o tome kako nastaje izlječenje , trebalo bi raspraviti  o vitalnom pitanju, a koje je usko vezano za  zdravlje i bolest čovjeka.

A to je: Koja je svrha našeg života i što je to što mi tražimo u životu?

Ako postavite to pitanje tada ćete dobiti različite odgovore, a koji se odnose na to da čovjek u svome životu želi imati novac, želi imati moć,puno prijatelja,karijeru, diplomu, kuću,vikendicu, brod, zemlju, mnogo žena, želi ne patiti,želi imati dijete,  putovati…

Ako malo dublje razmislimo, tada ćemo uvidjeti da svaka osoba kroz ove odgovore svojih želja traži jedno osnovno stanje , a to je unutrašnje stanje mira.

U daljnjem razmatranju ,vidjet ćemo da ukoliko je osoba pogođena  u svom osjećaju zadovoljstva na fizičkom, emocionalnom i mentalnom planu  svoje egzistencije , mogućnost za stanje unutrašnje mira, sreće i radosti je ograničeno. U teškim bolestima, SVJESNOST je pomaknuta unutra i bori se sa procesom bolesti i njene manifestacije i zbog toga je teško osobi rasti i transformirati sebe u istinsko unutarnje stanje sreće i radosti. U tom kontekstu možemo zaključiti da je uspostavljanje zdravlja esencijalni preduvjet čovjeka kako bi dostigao stanje BEZUVJETNE SREĆE , a koje osobi omogućuje najveći evolucijski razvoj. Postati kompletan, osjećati se kao cjelina, kao humano biće.

Ljudski duh je usko povezan sa fizičkim tijelom u jednu integriranu cjelinu. Ovo je fundamentalan koncept ljudskog bića. Unatoč modernom trendu koji zastupa suprotno, ovaj holistički koncept je vrlo dobro objašnjen kroz povijest ljudskog postojanja i jako dobro ilustriran u Sumerskom tekstu, „Sveti skript Saveza“:

„Poštuj svoje tijelo, koje je tvoj predstavnik u svemiru. Ono je veličanstveno, a ne slučajno. To je okvir kroz kojeg tvoja djela moraju doći: kroz koje duh i ništa drugo nego duh govori. Meso i duh su dvije faze tvoga postojanja u prostoru i vremenu. Tko ignorira jedno, raspada se na dijelove. Tako je zapisano….“

Istinski biti zdrav je unutarnje stanje sreće koje je bezuvjetno i kontinuirano, stanje koje jako malo ovisi o vanjskim uvjetima i opstaje unatoč promjenama kroz koje čovjek prolazi tokom života.

Istinski biti zdrav je kad se čovjek osjeća dobro, te je koncentriran na svoj kreativan rad za koji ga je Stvoritelj kreirao, a čiji rad donosi ne samo dobro njemu , nego i široj društvenoj zajednici. Istinski biti zdrav je kad je čovjekova svjesnost pomaknuta iznutra prema van i kada je čovjek svjestan svojih postupaka i njegovih posljedica. Vidjet ćemo da vrlo često čovjek koji je duboko i ozbiljno bolestan nije svjestan toga, jer se svijest bavi sama sa sobom u procesu bolesti. "što je meni, zašto se ovako osjećam, meni nije dobro...." Došlo je do gubitka unutarnjeg mira.

Srž ljudskog postojanja ovisi o sposobnosti organizma da održava dinamički ekvilibrijum s minimalnom poremetnjom i maksimalnom konstantnošću. Imunitet ljudskog organizma konstantno je aktivan i održava to stanje balansa ili homeostaze , ali naravno da nije uvijek kompletno uspješan.

Kada bi obrambeni mehanizam organizma funkcionirao perfektno tada nikada ne bi došlo do patnje, simptoma i bolesti.

Ovaj obrambeni mehanizam u velike većine ljudi ne funkcionira uredno. Ukoliko je stimulus na ljudski organizam jači od prirodnog obrambenog mehanizma organizma tada, dolazi do stanja disbalansa koji se manifestira znakovima i simptomima.Ti znakovi i simptomi su pogrešno nazvani „BOLEST“, dok u realnosti predstavljaju pokušaj organizma da bi se riješio stresora.

Nema ljudskog organizma od novorođenčeta pa do čovjeka u poodmakloj dobi života koji  manje ili više ne pati.

Bolest, patnja u čovjekovom životu kao i sve ostalo nije slučajna, ima svoju svrhu. U nastanku bolesti primarno je pogođena esencija čovjeka, njegov duh, spirit. Ali čovjek nema svijest o tome, čovjek je svjestan samo svojih simptoma, kroz koje se bolest ili patnja manifestiraju.

Postoje zakoni i principi pod kojima se bolest pojavljuje u organizmu, kao što postoje zakoni i principi pod kojima bolest napušta organizam, a koje terapeut mora znati.

KONAČNO I OBJEKTIVNO STREMLJENJE SVAKOG ČOVJEKA JE KONTINUIRANA I BEZUVJETNA SREĆA.

(Svaki terapeutski metod koji se bavi čovjekom i njegovim zdravljem treba težiti ka ovom stanju).

Tekst je izvađena iz knjige  "The Science of Homeopathy " Georges Vithoulkas, osobe od koje sam najviše naučila o ljudskom zdravlju i bolesti.

Pošaljite poruku

Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s pravilima o privatnosti Equilibrium Homeopatija i slažete se s njima. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.